Vanaf volgend schooljaar kunnen 14-jarigen die willen leren in de klas én op de werkvloer een week stage lopen bij een bedrijf. Met dergelijke zogenaamde snuffelstages hoopt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) de drempel naar technologische beroepen te verlagen.

Crevits lanceert het nieuwe initiatief samen met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). Het is gericht op jongeren die aan duaal leren willen doen. Daarbij kunnen leerlingen zowel op school als op de werkvloer leren. Het is een volwaardig systeem binnen het voltijds (tso, bso en buso) en deeltijds onderwijs voor leerlingen vanaf 15 jaar.

Om de leerlingen er vooraf van te laten proeven mogen ze vanaf volgend schooljaar al op hun 14de een week meedraaien in een bedrijf. Scholen kunnen de stages aanbieden aan alle jongeren die interesse hebben in een duale studierichting. Voorbeelden zijn onderhoudsmechanica, lassen, kinderbegeleider en brood en banket.

Zo komen ze al in aanraking met het bedrijf of de organisatie en krijgen ze een beter beeld van wat duaal leren inhoudt, zeggen de ministers Crevits en Muyters. Door de verkennende stage kunnen jongeren hun studiekeuze versterken en zo ook effectief ervaren wat leren op de werkvloer is.

Keuze

“Dat heeft een drempelverlagend effect voor technologische beroepen”, zegt Crevits. “Het zorgt er zo voor dat kiezen voor duaal leren meer dan ooit een bewuste en onderbouwde keuze wordt.”

Volgens Muyters kan een snuffelstage jongeren die aarzelen om de stap naar leren op de werkvloer te doen, helpen om hun verwachtingen te toetsen aan de realiteit of om de laatste twijfel weg te nemen. “Zo kunnen ze echt zelf beleven hoeveel aantrekkingskracht een onderneming heeft”, stelt Muyters.

Een proefproject loopt momenteel in 21 studierichtingen. Volgend jaar volgt een uitbreiding naar meer dan vijftig studierichtingen. Vanaf het schooljaar 2019-2020 wordt duaal leren ten volle uitgerold.