Zes jongeren stellen dit weekend op het Ladeuzeplein in Leuven hun zelfontworpen kostuums voor tijdens Erfgoeddag. Ze werkten een half jaar aan een eigen ontwerp dat ze baseerden op een van de vele verhalen die schuilgaan achter de beelden op de historische stadhuisgevel. Het resultaat is een reeks creaties die een hedendaagse blik werpt op de Leuvense geschiedenis. 

Zo’n half jaar geleden beslisten Luna Goiris (19), June Adams (20), Isabeau Desmet (19), Kaat Uytterhoeven (19), Moranne Van Oers (26) en Stefanie Van der Sypt (23) om in te tekenen op Kostuum in LAB. Dat is een gloednieuw project waarvoor Erfgoedcel Leuven, jongerenlabel mijnLeuven en Jonna vzw de handen in elkaar sloegen om Leuven warm te maken voor de rijke geschiedenis van de stad.

Textiel

De zes vrouwen gingen met textiel en ander materiaal aan de slag om hun gekozen stukje Leuvense geschiedenis te herwerken tot een hedendaags kostuum. Ze experimenteerden daarbij met verschillende technieken om textiel te vervormen. De ontwerpers werkten aan zes verhalen, elk met hun eigen accenten en vanuit hun eigen artistieke perspectief.

Met Erfgoeddag Leuven als hoogtepunt van het project. “En dat was een goede keuze, want net deze editie van Erfgoeddag zit in een heel nieuw kleedje. We bouwen een festivalcentrum op het Ladeuzeplein om de rijke waaier aan Leuvens erfgoed te tonen”, zegt schepen van Cultuur Denise Vandevoort.

Het paviljoen van Erfgoeddag op het Ladeuzeplein is open op zaterdag 21 april van 20 tot 23 uur (met live catwalk met de kostuums) en op zondag 22 april van 10 tot 18 uur.