Johan Swinnen heeft vrijdag Santiago de Compostela bereikt. De oncoloog van KU Leuven bereikte na een tocht van 2.400 kilometer in 33 dagen zijn einddoel in Spanje. Hij liep van Leuven naar het bedevaartsoord in Galicië om kankerpatiënten onder wie zijn zoon te eren.

De pelgrimstocht van Swinnen (52) begon op 21 augustus aan UZ Gasthuisberg in Leuven. In Santiago de Compostela werd de kankeronderzoeker opgewacht door onder meer zijn zoon Pieter (19), zijn echtgenote en rector van KU Leuven Luc Sels. Behoudens zijn familie was ook een groepje van tien sympathisanten aanwezig.

Het was uit dankbaarheid dat zijn zoon vijf jaar na een kankerdiagnose nog steeds bij hem en zijn familie is dat Swinnen zijn actie ondernam.

Centen

Met zijn onderneming wilde de professor ook geld inzamelen voor kankeronderzoek. “De teller staat op 100.000 euro”, zegt Griet Van der Perre van het departement Oncologie van KU Leuven. “Bij zijn aankomst ontving hij ook nog eens een cheque van enkele duizenden euro’s.”

Het grootste deel van de tocht legde Swinnen alleen af. Sympathisanten en vrienden uit Leuven liepen kleine stukken van het traject mee om hm te steunen in zijn onderneming.

Zijn rugzak bevatte ruim 800 brieven en kaartjes van kankerpatiënten, als symbool van de strijd tegen de ziekte. “Ze vormen een nieuwe boodschap van hoop. Ik wil geen held zijn. De kankerpatiënten zijn de helden”, zei Johan Swinnen na zijn aankomst.