Job-en opleidingsbeurs voor de zorgsector

Nurse and elderly man spending time togetherDinsdag 26 mei organiseren de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Tielt-Winge samen met RESOC Leuven, de provincie Vlaams-Brabant en de VDAB een opleidings- en jobbeurs in Den Amer in Diest. Daar worden de zorgberoepen in de regio in de kijker geplaatst.

“Door een gezamenlijke aanpak hopen we meer mensen en organisaties te bereiken. Een partnerschap is belangrijk bij dit soort initiatieven”, zegt gedeputeerde Marc Florquin, voorzitter van RESOC Leuven. “Zo willen we de tewerkstelling in eigen streek stimuleren”, zegt Marleen Van Meeuwen, schepen in Scherpenheuvel-Zichem.

Lokale werkgevers uit de zorgsector zullen op de beurs aanwezig zijn met een veelvoud aan openstaande vacatures. Iedereen die interesse heeft voor deze jobs, is welkom.

“Door de vergrijzing zijn er nieuwe zorgvoorzieningen gestart die nood hebben aan bijkomende medewerkers”, zegt Erwin Jennes, schepen in Diest. “Mensen met een migratieachtergrond zijn ondervertegenwoordigd in de zorgsector en dus is het interessant om ook hen te bereiken.”

De zorgsector is niet alleen in de steden op zoek naar extra werknemers.“Ook op het platteland zijn er openstaande vacatures voor verzorgende taken aan huis, in een rusthuis of kinderdagverblijf”, zegt schepen Bob Michiels van Begijnendijk. “De zorgsector is een sector die enkel maar groeit, het is een must om hiervoor aandacht te hebben en een vinger aan de pols te houden”, zegt schepen Benny Reviers uit Bekkevoort.

Ook de opleidingen worden op de beurs gepromoot. Leerlingen uit het secundair onderwijs zullen via workshops kennis kunnen maken met de zorgsector. Dat is volgens schepen Mattias Paglialunga, uit  Aarschot belangrijk: “Het opleidingsgedeelte is belangrijk voor mensen die zich willen omscholen, die nog niet het juiste diploma hebben. Daarnaast willen we de leerlingen in zorgopleidingen leiden naar vacatures op de lokale arbeidsmarkt.”

“De verschillende partners nemen dit initiatief omdat veel vacatures in de zorgsector moeilijk worden ingevuld. De provincie Vlaams-Brabant promoot al jaren de zorgberoepen, via dit soort initiatieven kunnen we dit concreet maken, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. Bernard Ostyn van VDAB zet de voordelen van werken in de zorg op een rijtje:”Je helpt mensen, er is een grote werkzekerheid, het gaat om gevarieerde taken met veel menselijk contact en de financiële waardering is behoorlijk.”

De gemeenten dragen ook hun steentje bij om de jobbeurs bekend te maken aan werkgevers en potentiële werknemers. “Door de samenwerking tussen de gemeenten en VDAB wordt de dienstverlening dichter bij de werkzoekenden en de lokale ondernemers gebracht”, zegt schepen Fons Lemmens van Tielt-Winge.

 

De Job-en opleidingsbeurs voor de zorgsector vindt plaats op dinsdag 26 mei van 14 tot 19 uur in Cultuurcentrum Den Amer, Nijverheidslaan 24 in Diest.