Jet Airways start procedure voor collectief ontslag

jetairwaysLuchtvaartmaatschappij Jet Airways in Zaventem start de overlegprocedure voor collectief ontslag. Dat is een gevolg van het plan van de Indiase maatschappij om Brussels Airport te verlaten. De 33 personeelsleden verliezen eind maart van volgend jaar hun baan. Driehonderd andere mensen werken in Zaventem voor Jet Airways via bagageafhandeling en catering. Hun lot is onduidelijk.

Directie en vakbonden startten de procedure van de wet-Renault nadat het bedrijf bekendgemaakt had om zijn operaties in Zaventem af te bouwen binnen het half jaar. Tijdens de informatie- en consultatiefase van het overleg willen de vakbonden achterhalen of Jet Airways na de verhuis van de vluchten nog activiteiten zal overhouden op Brussels Airport.

Andere vragen gaan over de mogelijkheden om personeel over te hevelen naar andere luchtvaartmaatschappijen en de afhandeling van werknemers met tijdskrediet, ouderschapsverlof en brugpensioen. De directie belooft een antwoord over één week.

Jet Airways wil haar vluchten om redenen van rendabiliteit verhuizen van Zaventem naar Schiphol. De luchtvaartmaatschappij is al sinds 2007 actief op Brussels Airport en vestigde er toen haar hub tussen India en Noord-Amerika. In eerste instantie werden dagelijks zes vluchten uitgevoerd van en naar Mumbai, New Delhi, Madras, New York, Newark en Toronto.

In 2012 werden de vluchten naar New York en Madras stopgezet, waardoor het aantal passagiers in Zaventem op jaarbasis daalde van 750.000 tot 650.000. Brussels Airport wil met onder meer Brussels Airlines en andere Star Alliance Partners bekijken op welke manier nieuwe vluchten naar Noord-Amerika en India kunnen worden gerealiseerd na het vertrek van Jet Airways.