Mondiaal geeft niemand Vlaams-Brabant meer uitstraling dan Jeanne Devos. De 82-jarige zuster die wereldberoemd werd door haar werk in India werd eerder in Leuven en Vlaanderen bedolven onder de prijzen. Nu is ze ook sant in eigen dorp. De gemeente Kortenaken reikte een ereburgerschap uit.

Jeanne Devos werd geboren in Kortenaken, op 9 januari 1935. Ze groeide ook op in de Vlaams-Brabantse gemeente. Nog maar een week geleden werd ze in Bombay geroemd door ons vorstenpaar tijdens hun trip door India. Nu aanvaardde ze officieel het ereburgerschap van Kortenaken. De oorkonde werd overhandigd door burgemeester Patrick Vandijck.

Thuisarbeid

Als zuster zet Devos zich al decennia lang in voor de armen, in het bijzonder vrouwen en kinderen, in de sloppenwijken van het straatarme Bombay. Ze vertrok naar India in 1963 en verwierf internationale bekendheid met National Domestic Workers. Die organisatie bestaat al meer dan twintig jaar en groeide uit tot een echte beweging die ijvert voor legale en veilige werkomstandigheden in de thuisarbeid en een vast en eerlijk loon in de sector.

Eerder ontving Devos een eredoctoraat aan de KU Leuven (2000) en werd ze genomineerd voor de Nobelprijs van de Vrede (2005). Ze kreeg het Grootkruis in de Kroonorde (2009), het ereburgerschap van de stad Leuven (2010), de Amnesty International Leerstoel (2011), de gouden erepenning in het Vlaams parlement (2013) en het Groot Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap (2015).