G4S-topman Jean-Paul van Avermaet neemt op 1 juli aanstaande de fakkel over van Erwin Ollivier (Athlon) als nieuwe voorzitter van Voka-Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Van Avermaet is op dit moment ondervoorzitter van de regionale afdeling en is ook voorzitter van de Brusselse afdeling Voka Metropolitan. Die functie stelt hij binnenkort ter beschikking van een opvolger.

Van Avermaet is Cluster Managing Director van beveiligingsbedrijf G4S België, Frankrijk, Luxemburg en Marokko. Het bedrijf heeft zijn hoofdzetel en tal van activiteiten onder andere op Brussels Airport, en een opleidingscentrum in Vlaams-Brabant. “Jean-Pierre kent de regio goed, net als het Brusselse bedrijfsleven, niet onbelangrijk in Vlaams-Brabant met haar specifieke karakter en uitdagingen”, aldus Voka-woordvoerder Kasper Demol. “Vanuit Voka Metropolitan en Voka Vlaams-Brabant wordt immers samengewerkt op de thema’s die de gewestgrenzen overschrijden en waar de regio’s net sterker uit kunnen komen als ze samen werken, zoals mobiliteit of tewerkstelling.”

Minder tijd 

Het aftreden van Erwin Ollivier en het voorzitterschap voor  Van Avermaet werden op 28 mei jongstleden door de raad van bestuur goedgekeurd. Hij kon steeds minder tijd vrijmaken voor zijn rol als voorzitter bij Voka Vlaams-Brabant in combinatie met zijn job als General Manager bij Athlon Belgium. Hij blikt evenwel tevreden terug. “Het is een boeiend traject geworden, met de nodige uitdagingen, maar ik ben trots dat we in Vlaams-Brabant zo snel een nieuwe gemeenschappelijke identiteit hebben gevonden. De toenemende aantallen deelnemers aan onze activiteiten, de positieve feedback op de nieuwe initiatieven en de steeds betere werking van onze regiowerking en hun besturen, zijn het beste bewijs dat we in onze opdracht geslaagd zijn: een sterkere dynamische Vlaams-Brabantse Kamer bouwen die dichter bij de leden staat”, aldus nog Erwin. Ollivier was bij de toenmalige Voka – Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde lid van de raad van bestuur sinds 2009 en trad in 2014 aan als voorzitter. In die hoedanigheid was hij ook betrokken bij de voorbereiding van de fusie tussen de Kamers van Koophandel Halle-Vilvoorde en arrondissement Leuven tot de huidige Voka – Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant. Ollivier werd ook de eerste voorzitter van die nieuwe Vlaams-Brabantse Kamer van Koophandel, maar gaf een tijdje geleden aan dat hij zijn mandaat van drie jaar niet zou uitdoen.

Obstakels wegnemen  

Zijn opvolger kijkt alvast ambitieus vooruit: “ondernemers willen ondernemen en groeien”, aldus Van Avermaet. “Het is de rol van Voka om de obstakels die tussen de ondernemers en hun ambitie staan, weg te nemen. Samen met de Vlaams-Brabantse ploeg wil ik verder werken aan die groei, want groei betekent welvaart en welzijn voor de hele regio.”