Voor het eerst in Vlaanderen wordt een woonwijk aangesloten op een koudenet. Een honderdtal woningen en appartementen van de Janseniuswijk in Leuven zal gebruik maken van een energienet met lage temperatuur. Projectontwikkelaar Resiterra start donderdag met de eerste boringen.

Dat betekent dat de bewoners van de recent gebouwde Janseniuswijk niet meer via een klassieke gaswandketel zullen moeten verwarmen. “Nog ecologischer verwarmen is gewoon onmogelijk”, stellen de initiatiefnemers.

Het gaat om een geavanceerde techniek waarbij grondwater wordt opgepompt en vervolgens de huiskamers verwarmt. Het collectief energienet zorgt niet alleen voor verwarming maar indien nodig ook voor afkoeling van gebouwen. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van een efficiënte uitwisseling van energie tussen gebruikers.

De lancering is in eerste instantie een proefproject. Nadien wordt de techniek allicht uitgebreid naar een veel groter deel van Leuven.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD), schepen van Ruimtelijke Ordening Carl Devlies (CD&V) en Resiterra geven donderdag het startschot voor de eerste boringen van het koudenet.