Jan Tytgat (54) overweegt om zijn kandidatuur te stellen als rector van de KU Leuven. De bekende toxicoloog van de KU Leuven moet dan wel wachten tot de volgende rectorverkiezingen in 2021. Hij beoogt de functie alleen als de kersverse rector Luc Sels “zijn huiswerk niet goed gedaan heeft”.

Professor Tytgat leidt het Lab voor Toxicologie en Bromatologie en is directeur van de afdeling biofarmaceutische wetenschappen van de dienst Research & Development van de KU Leuven (LRD). De concrete aanleiding voor zijn mogelijke kandidatuur is dat hij door zijn vele optredens in de media steeds meer tegenkanting ondervindt in de eigen faculteit.

“Alhoewel ik van de opeenvolgende rectoren veel appreciatie kreeg omdat ik problemen in mijn beleidsdomein maatschappelijk probeer te duiden, stuit ik binnen de eigen faculteit op steeds meer kritiek. Het gaat zelfs zo ver dat lokalen en medewerkers werden ontnomen. Als het je op de duur onmogelijk gemaakt wordt om nog te werken is de enige mogelijkheid om hier iets aan te doen zelf in het beleid te stappen”, stelt Tytgat.

De toxicoloog beklemtoont dat dit allemaal voorwaardelijk is. Wat ook meespeelt, is dat hij al enkele keren door anderen aangesproken werd over zijn eventuele rectorambities. Hij heeft veel contacten aan de KU Leuven omdat hij les geeft in vier faculteiten.

Tytgat heeft bij de jongste rectorverkiezingen in mei zijn kandidatuur niet gesteld omdat hij zich kon vinden in het beleid van Rik Torfs. “Hij heeft de KU Leuven terug op de kaart gezet. Dat blijkt onder meer uit de stijging op de internationale rankings.”