Voormalig journalist Jan Schodts, is vrij onverwacht overleden in een rusthuis in Kapelle-op-den-Bos. Over enkele weken zou hij 81 jaar worden. Schodts is een pionier van de televisiejournalistiek in Vlaanderen.

Jan Schodts werd geboren op 26 maart 1937. Hij studeerde rechten en pers- en communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. In 1961 begon hij zijn journalistieke loopbaan bij de toenmalige BRT-radio. Een jaar later stapte hij over naar het televisiejournaal en werd er snel een vertrouwd gezicht als presentator en verslaggever.

Schodts maakte reportages voor Panorama en leidde de discussies op zondagochtend in Ieder zijn waarheid, de voorloper van De Zevende dag. In 1980 werd hij hoofdredacteur van de Wereldomroep. Later schopte hij het tot hoofdredacteur van het televisienieuws.

In 1988 stapte Schodts over naar VTM om er de nieuwsdienst uit te bouwen. In 1990, amper een jaar na de start van VTM, werd hij ontslagen bij de commerciële omroep. Vier jaar later stampte Schodts bij VT4 de nieuwsdienst uit de grond, die geen lang leven beschoren was.

Nadien verscheen Schodts nog op het VRT-scherm als presentator van de christendemocratische omroep, het politieke programma door derden. Hij had ook een eigen bedrijf voor mediatrainingen en communicatieadvies.