Jacobs Douwe Egberts stopt productie van koffie in Grimbergen

douwe egbertsJacobs Douwe Egberts sluit zijn fabriek in Grimbergen. Dat maakte de directie van het koffiebedrijf donderdag bekend tijdens een bijzondere ondernemingsraad. De productie wordt al stopgezet in januari en verhuist naar een andere Europese locatie. Daardoor verliezen 274 mensen hun job.

Tegen januari 2017 moet de volledige productie overgebracht zijn naar andere sites binnen het eigen toeleveringsnetwerk. Volgens het bedrijf is het commercieel niet langer houdbaar om de site in Grimbergen uit te baten in de context van het vernieuwde toeleveringsnetwerk.

“Sinds de oprichting in 1973 heeft de fabriek in Grimbergen een belangrijke rol gespeeld in de levering van koffie in West-Europa. Hoewel we het harde werk van onze medewerkers waarderen en erkennen, geloven we dat dit een noodzakelijke stap is om onze toekomstige business in de regio te verstevigen”, zegt Luc Volatier, vicepresident operations.

De fabriek is volgend de directie te klein voor het draaien van grote volumes en te duur voor gespecialiseerde volumes. In Grimbergen worden vandaag pads, filterkoffie en bonen geproduceerd. “We merken dat de vraag van de consument wijzigt. Er is minder vraag naar filterkoffie en meer naar pads en cups”, stelt woordvoerster Sonja Wegscheider. “Daardoor is er overcapaciteit binnen de groep.”

De sluiting leidt tot het ontslag van 274 van de 464 werknemers. Het gaat om alle 159 arbeiders en 115 van de 305 bedienden. De resterende 190 bedienden kunnen aan de slag blijven in ondersteunende diensten als marketing en boekhouding. Maar niet in Grimbergen.

Voor het personeel komt de sluiting niet als een complete verrassing. De voorbije jaren werden veel inspanningen gevraagd om de rendabiliteit te verhogen. Medio 2014 werd de weekendploeg afgeschaft, wat een tachtigtal jobs kostte.