In de Bakala Academy in Leuven is dinsdag een isokinetische fietsopstelling voor profwielrenners voorgesteld. Bij deze vermogenstest kunnen zij voortaan hun eigen fietskader gebruiken. Laurens De Plus van Quick-Step Floors heeft als eerste het nieuwe toestel uitgetest.

In de Bakala Academy, onderzoeks- en testcentrum voor topsport aan de KU Leuven, deed professor inspanningsfysiologie Peter Hespel eerder al vermogenstesten bij atleten. Twee jaar geleden bood het Leuvense bedrijf Comate assistentie voor het ontwerp van een marktconform toestel met nieuwe technologie.

Met een subsidie van 68.000 euro van de provincie Vlaams-Brabant tekende Comate voor de engineering en het design van de nieuwe testopstelling. Dat toestel werd dinsdag ingereden door derdejaarsprof Laurens De Plus.

Isokinetisch slaat op de vaste trapfrequentie of het aantal toeren per minuut dat de renners tijdens de proef verzetten. “Met deze test krijgen we een accuraat beeld van het vermogen van de individuele renner”, zegt Hespel. “Bij onze krachttest doen de renners zes maximale inspanningen van telkens vijf seconden. Elke inspanning gebeurt aan een andere trapfrequentie, van 40 tot 140 toeren per minuut.”

Comate

Uniek aan de nieuwe test is dat de renners hun eigen fiets gebruiken. “Dat zorgt voor maximale prestaties en realistische resultaten”, zegt Hespel. De Plus demonstreerde dat met zijn op maat gemaakte Specialized.

Comate heeft twee jaar gewerkt om de mechaniek en de software op punt te stellen. “Een van de grote uitdagingen was de keuze van de zware motor die de renners aan een vast toerental doet trappen. Ook de stabiliteit en veiligheid van de opstelling waren cruciale factoren”, stelt bestuurder Sander Van den Dries.