International House moet buitenlands talent aantrekken voor bedrijven

  1. imeccleanroom-300x111Leuven richt vanaf het najaar van 2017 in het Comeniusgebouw op de Tiensevest een International House op om buitenlandse werknemers en onderzoekers te helpen om hun weg te vinden in de stad. Het stadsbestuur sloot hierover een erfpachtovereenkomst voor vijftig jaar met hogeschool Leuven-Limburg (UCLL) die het gebouw momenteel gebruikt voor de lerarenopleiding. Leuven hoopt met dit initiatief nog aantrekkelijker te worden om internationaal talent aan te trekken voor bedrijven.

Leuven Mindgate (het samenwerkingsverband tussen de stad Leuven en onderzoeksinstellingen en bedrijven dat Leuven internationaal op de kaart wil zetten) bevroeg meer dan 1.600 buitenlanders die in Leuven werken. Daaruit bleek dat het leven in Leuven weliswaar als positief ervaren wordt, maar dat een aantal zaken beter kan.

Het gaat onder meer om Engelstalige informatie over voorzieningen en verplichtingen, hulp bij het vinden van huisvesting en onderwijs, een aangepast inburgeringsprogramma en contacten met andere buitenlanders en de lokale gemeenschap.

Als de UCLL na dit academiejaar het gebouw aan de Tiensevest verlaten heeft, wil Leuven er een ontvangstloket oprichten waar buitenlandse werknemers terechtkunnen voor informatie. Het afgewerkte International House zal eerst in 2020 de deuren kunnen openen omdat er aan het gebouw nog renovatiewerken moeten worden uitgevoerd. Ook de diensten van Leuven Mindgate zullen er ondergebracht worden.