Inspiratie te grabbel op netwerkevent van Flanders Smart Hub

slimmepleisterOp het eerste inspiratie- en netwerkevent van Flanders Smart Hub, dat donderdag plaatsvond in het Provinciehuis in Leuven, toonde Vlaams-Brabant zich van de sterkste zijde: een grabbelton van kennis en innovatie. Gastheer Lieven Scheire moest niet eens zijn grapjes bovenhalen om het goed gevulde auditorium te entertainen.

In het Provinciehuis in Leuven kwamen bedrijven, kennisinstellingen, organisaties en overheden bij elkaar om de handen nog meer in elkaar te slaan. Onder de overkoepelende noemer Flanders Smart Hub willen ze een innovatieve samenwerking realiseren in vijf domeinen: gezondheid, voeding, logistiek, cleantech en creativiteit.

Flanders Smart Hub wordt gevormd door de provincie Vlaams-Brabant, POM Vlaams-Brabant, Voka Vlaams-Brabant en de universiteiten KU Leuven en VUB. Het samenwerkingsverband wil de kennisregio Vlaams-Brabant promoten en buitenlandse investeringen aantrekken.

De partners focussen zich op vijf innovatieve clusters. Lifetech is gericht op ontwikkelingen in gezondheid, sport en gezond ouder worden. Logistech concentreert zich op de luchthaven van Zaventem, Foodtech op voedselverwerkende bedrijven rond suiker, bier, graan en groenten. Cleantech ontwikkelt milieuvriendelijke technologie. Createch promoot Leuven als “creatieve hoofdzetel van Vlaanderen” en de audiovisuele sector in Vilvoorde.

Een van de projecten is Flanders Pharma Hub op Brucargo, dat van Brussels Airport in Zaventem dé luchthaven voor farmaproducten moet maken. “Er is haast mee gemoeid want Schiphol is een te duchten concurrent”, zei projectmanager Geert Keirens.

Imec presenteerde de ontwikkeling van draagbare sensoren, die een revolutie in de gezondheidszorg inleiden. “De slimme pleister beschermt u vandaag tegen de ziektes van morgen”, stelde Chris Van Hoof van het Leuvense onderzoekscentrum.

Een andere innovatie is de online vlootscan. “Bedrijven kunnen met de tool berekenen wat de total cost of ownership is bij keuze voor elektrische en CNG-wagens”, zei Bart Vanham van Tcoplus.