3Dfiets frameTijdens de fietshappening The Allround Flandrien, die zaterdag plaatsvond op het circuit van Zolder, werd een innovatieve fiets voorgesteld die bijna volledig gemaakt is met 3D-printtechnologie. Zo’n vijftien Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen hebben hiervoor intensief samengewerkt. De inbreng van Leuven is groot, met Materialise, Sirris en de KU.

Het frame, het stuur, het zadel, de wielen en de remblokjes zijn allemaal geprint in 3D. De fits heeft 22 onderdelen van een 3D-printer, tot en met een bijhorende fietsbril en een houder voor de bevestiging van een GoPro-camera.

“De materialen hebben allemaal eigenschappen die grote voordelen bieden voor professionele en recreatieve fietsers”, zegt Kurt Hensen, voorzitter van Flam 3D. Dat is het netwerk dat zeventig Vlaamse bedrijven en wetenschappelijke organisaties groepeert die intensief werken rond 3D-printtechnologie.

“De bedoeling is dat we met deze fiets de grenzeloze mogelijkheden van de 3D-technologie aantonen en nog meer bedrijven aanmoedigen om hiermee innovatieve toepassingen te ontwikkelen.” De revolutionaire fiets zal ook voor onderwijsdoeleinden worden ingezet.

Flam3D, voluit Flanders Additive Manufacturing and 3D Printing Ecosystem, beschouwt 3D-printing noch als een hype noch als een bedreiging. Het kan een bijzondere aanvulling betekenen op traditionele technologieën. Door het netwerk van FLam3D uit te bouwen krijgen de aangesloten bedrijven toegang tot marktinformatie en businessopportuniteiten. De kennis- en technologiebedrijven en -instellingen in Leuven willen een voortrekkersrol blijven spelen in de ontwikkeling van 3D-printing.