Negen langdurig werkzoekende ingenieurs beginnen binnenkort aan een innovatiestage in een Vlaams bedrijf. Dit is de win-winformule die de rector van de KU Leuven Luc Sels, Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) en gedelegeerd bestuurder van de VDAB Fons Leroy woensdag voorstelden. Het innovatieproject moet ervoor zorgen dat de ingenieurs hun competenties afstemmen op de veeleisende arbeidsmarkt.

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) ontving de jongste twaalf maanden 9.096 vacatures voor ingenieurs. Op datzelfde moment waren 2.422 ingenieurs op zoek naar een job. Toch komen de werkzoekende ingenieurs maar moeilijk aan de bak. Een derde van hen is al langdurig werkloos en meer dan een derde ouder dan 50 jaar.

Die negatieve evolutie willen de betrokken partners omkeren met het win-winproefproject. Daarbij krijgen negen geselecteerde werkzoekende ingenieurs vier tot zes maanden een bijscholingstraject met een stage in een bedrijf. Zo raken ze weer vertrouwd met de complexiteit van de huidige job van ingenieur en kunnen ze op de werkvloer meteen bewijzen wat ze waard zijn.

“Tijdens de stage worden de deelnemers intensief begeleid door iemand van de universiteit die heel goed weet hoe het eraan toe gaat in zo’n bedrijf”, zegt rector Sels. “Onze speciaal opgeleide coaches scherpen de technische en professionele vaardigheden van de deelnemers aan. Wat ze bij ons leren, kunnen ze bij wijze van spreken de dag nadien meteen toepassen in de praktijk.”

Tijdens de stage behouden de werkzoekende ingenieurs hun werkloosheidsuitkering. Na een positieve evaluatie kan het proefproject uitgebreid worden. Er zijn al financiële middelen voor vier jaar.