De lokale politie van de zone Vima (Vilvoorde/Machelen) startte een zoektocht naar verdachten van vermoedelijke fraude met grote bruine afvalzakken van Incovo. De afvalintercommunale van Londerzeel, Machelen, Meise, Vilvoorde en Zemst ontdekte het gebruik van de valse afvalzakken zelf tijdens een routinecontrole. De afvalzakken zijn beveiligd tegen namaak, waardoor valse exemplaren bij controles snel opgespoord worden.

De valse huisvuilzakken zijn al enkele maanden in omloop. Incovo trok meteen aan de alarmbel maar in het belang van het onderzoek werd dat niet eerder bekendgemaakt.

De valse afvalzakken werden aan dezelfde prijs verkocht als de echte. “De opbrengst dient grotendeels om de kost van de afvalverwerking te dekken. Door de snelle interventie van Incovo en de politiezone bleef de financiële schade voor de intercommunale beperkt”, zegt politiewoordvoerster Catherine Bodet.

Productiecode

Heel wat burgers uit de betrokken gemeenten hebben de valse zakken aangeschaft. De namaakzakken zijn herkenbaar aan de productiecode naast het Incovo-logo aan de voorzijde van de afvalzak. Voor de valse afvalzakken is die code 13/04/15-J.

Incovo en de politie roepen burgers op om na te gaan of ze zelf in het bezit zijn van zakken met die productiecode. De valse afvalzakken mogen niet meer gebruikt worden. Incovo vraagt dat ze worden ingeruild. De zakken mogen voor terugbetaling binnengeleverd worden bij Incovo in Vilvoorde of op een van de Incovo-recyclageparken, met vermelding van de plaats waar ze werden aangekocht.

Die verklaringen kunnen helpen bij het traceren van de verdeelpunten en producenten van de zakken. Incovo zal ook de komende jaren actief routinecontroles tegen namaak uitvoeren. Inwoners wordt aangeraden om geen afvalzakken te kopen buiten de officiële verkooppunten.