Incovo brengt het containerpark naar u thuis

mobielrecyclageparkIn Vilvoorde heeft Incovo dinsdag het eerste mobiele recyclagepark van Vlaanderen geopend. Na een eerder experiment in het centrum van de stad gebeurde dat niet toevallig in een sociale woonwijk. Andere afvalbedrijven uit Vlaams-Brabant volgen binnenkort dit voorbeeld. Het gaat om Haviland, Interrand, Interza en Ecowerf.

De afvalintercommunale Incovo (bevoegd voor Londerzeel, Machelen, Meise, Zemst en Vilvoorde) experimenteert in sociale woonwijken in Vilvoorde met mobiele recyclageparken. Vorige week werden gedurende een namiddag diverse containers geplaatst in de Parkstraat in het centrum van Vilvoorde. Dinsdag was dat het geval in de wijk Kassei.

“Uit een onderzoek van het restafval dat we anderhalf jaar geleden hebben uitgevoerd, bleek dat in sociale woonwijken liefst zeventig procent recycleerbaar was”, zegt Alex Heyvaert, voorzitter van Incovo.

“Het probleem is dat deze mensen vaak niet voldoende mobiel zijn om hun recycleerbaar afval naar containerparken te brengen omdat die zich vaak aan de rand van gemeenten bevinden. Bovendien leeft bij deze groepen ook vaak de idee dat containerparken heel duur zijn. In overleg met de andere Vlaams-Brabantse intercommunales en met de steun van de provincie is daarom beslist om try-outs te doen.”

De twee mobiele recyclageparken die tot dusver in Vilvoorde werden ingericht, waren volgens Heyvaert een groot succes bij het publiek. Er stonden aparte containers voor plastic folies, piepschuim, klein gevaarlijk afval, elektrische apparaten, kurk, metaal en hout. Dat zijn allemaal zaken die gratis konden worden afgeleverd. Alleen groot vuil is betalend.

“Als alle intercommunales het project uitgetest hebben, zullen we onze ervaringen uitwisselen en streven naar een uniforme aanpak. Het is de bedoeling in de toekomst deze mobiele recyclageparken tweejaarlijks naar bepaalde sites te sturen.”

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij Ovam overweegt om mobiele recyclageparken ook in de rest van Vlaanderen te introduceren.