Een bvba die in vereffening is en toch nepcontainers met bier verkopen en het geld opstrijken. De Kameroener Rene M. (33) presteerde het met zijn firma Travelbois Deknudt in Leuven. Het bedrog kwam aan het licht toen twee gedupeerde ondernemingen, vennootschappen uit Nederland en Spanje, klacht indienden.

De zaak eindigde voor de correctionele rechtbank van Leuven. Daar werd de malafide zaakvoerder veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf. Bij verstek, want Rene M. is op de vlucht. De rechtbank ging dan ook in op het verzoek van het openbaar ministerie tot zijn onmiddellijke aanhouding.

Van augustus tot oktober 2014 dreef M. vanuit Leuven een frauduleuze handel met zijn bvba Travelbois Deknudt. Twee vennootschappen plaatsten een bestelling van een container pilsbier van Heineken. De firma’s Chen Wong uit Nederland (met de gelijknamige zaakvoerder) en Global Metal China S.L. uit Spanje (met zaakvoerder Wang Anbang) schreven geld over maar zagen het bier nooit toekomen.

De gedupeerden waren met de Kameroener in contact gekomen via het internet. Rene M. gebruikte in de correspondentie valse facturen en transportdocumenten. Hij inde het geld op zijn persoonlijke rekening onder het valse voorwendsel dat het die van zijn firma was. Op het moment van de transactie was zijn bedrijf al in vereffening.

Het vermogensvoordeel werd geraamd op minstens 109.075,20 euro. Die som werd verbeurdverklaard.