ROB-tv zendt vanaf 14 maart de nieuwe reeks ‘Zorg werkt’ uit. Wie zijn de mensen die dag en nacht klaarstaan om voor anderen te zorgen? Acht afleveringen lang volgt een cameraploeg van het van oorsprong Leuvense productiehuis De Chinezen zorgverstrekkers uit de meest uiteenlopende disciplines.

De reeks volgt tien verplegers, hulpverleners en zorgverstrekkers die dag en nacht paraat staan. De programmamakers hollen 24 uur achter hen aan: van patiënt naar patiënt, van afspraak naar afspraak, van ziekenhuisbed naar revalidatiecentrum en terug.

“Als regionale zender houden we van authentieke en integere verhalen uit Oost-Brabant. Die vind je bij uitstek in de zorgsector”, zegt Dirk Roelens, hoofdredacteur van ROB-tv met hoofdzetel in Wijgmaal (Leuven). “Duizenden mensen hebben hun beroep gemaakt van zorgen voor anderen. Door hun gedrevenheid en engagement maken zij het verschil in het leven van hulpbehoevenden.”

Truyers

We maken onder meer kennis met Imana Truyers. De 24-jarige verpleegkundige werd geboren in een vluchtelingenkamp in Kigali, aan de vooravond van de genocide in Rwanda. Ze werd eind vorige maand tot verbazing van sommigen Belgisch kampioene veldlopen bij de senioren. In UZ Leuven laten haar collega’s de kans niet onbenut om dat te vieren.

Andere zorgverstrekkers in de reeks begeleiden jongdementen, brengen mindervaliden naar hun bestemming, rukken met de ambulance uit naar een nachtelijk ongeval en voeren als orthopedisch chirurge een complexe amputatie van een hand uit.

Niet toevallig programmeert ROB-tv de reeks nu in het zendschema. Tijdens deze week van de zorg staan anonieme zorgverleners even in de belangstelling. De reeks wordt elke woensdag uitgezonden en kwam tot stand met steun van de provincie Vlaams-Brabant.

“Dit kan meer mensen naar zorgberoepen leiden. We hopen dat jongeren die voor een studiekeuze staan, zien hoe uitdagend een beroep in de zorgsector kan zijn”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.