Werkgeversorganisatie Etion heeft het Paterspand in Turnhout verkocht aan Imoya. Die projectontwikkelaar maakt deel uit van Dorian Groep uit Dilbeek. De verkoop omvat het volledige voormalige minderbroederklooster uit 1899, inclusief een ontwijde kerk, een verbouwd kloostergebouw, een kloostertuin en een parking. Imoya kondigt aan dat het de site verder zal ontwikkelen.

Het Paterspand stond al enkele jaren te koop. “We zijn een forum voor geëngageerd ondernemen en hebben een aantal historische panden in ons bezit”, zegt Gizy Lamaire van Etion. “Gebouwen beheren is niet onze core business en daarom beslisten we om die te verkopen. Waarom de verkoop zolang heeft geduurd? Het was belangrijk dat we een koper vonden met goede bedoelingen. Die hebben we nu gevonden.”

In het gebouw zijn kantoren van IDW en Acerta gevestigd. De bvba Minerva baat de zalen uit als feest- en conferentieruimten. “Wij zijn inderdaad op de hoogte gebracht van de verkoop”, stelt Sabine Broeckx. “We kunnen al zeker de exploitatie voortzetten tot juni volgend jaar. Binnenkort zitten we aan tafel met de nieuwe eigenaar. Voor ons komt de verkoop niet als een verrassing. Die was al enkele jaren geleden aangekondigd.”

Koper Imoya omschrijft zich als “een familiale woonprojectontwikkelaar, gefocust op innovatieve en/of hefboomprojecten”. De hoofdzetel bevindt zich in Dilbeek, maar de activiteiten richten zich op heel België. Recente projecten zijn de reconversie van de historische Kantfabriek in Vilvoorde tot een loftproject en de ontwikkeling van de omliggende gronden tot een woonsite en ook de bouw van een natuurlijk woondorp naast Planckendael in Muizen (Mechelen).

In Turnhout is het de bedoeling om een exclusief en kleinschalig woonaspect met diensten toe te voegen aan de bestaande functies. “Daarbij wordt het Paterspand mogelijks zelfs een proefproject voor een nieuw concept van wonen met diensten voor alle leeftijden”, stelt de projectontwikkelaar.