Imec zet belangrijke stap naar nieuwe cleanroom

wafelbed imecBij het nanotechnologiebedrijf Imec aan de Celestijnenlaan in Leuven werd het wafelplateau van de nieuwe cleanroom ingehuldigd. Dat is een cruciale stap bij de bouw van die stofvrije hal waar chips kunnen gemaakt worden.

De nieuwe cleanroom, FAB3, zal een essentiële schakel vormen om een supplier hub uit te bouwen waarin Imec intenser zal samenwerken met toestel- en materiaalleveranciers uit de hele wereld. De nieuwe cleanroom wordt vierduizend vierkante meter groot en zal ook 450-mm compatibel zijn.

De 831 betonnen palen die achttien meter diep in de grond steken, verankeren het gebouw en construeren zo een trillingsvrije cleanroom. Verder steunt de cleanroom op een grote betonnen massa van vierduizend vierkante meter en negentig centimeter dik, het zogeheten wafelplateau.

De gevel van de nieuwe cleanroom werd ontworpen door architect Stéphane Beel. M+W Group, een wereldleider in hightech engineering en constructie, staat in voor de uitvoering van de bouw. Gebouw en inrichting samen staan voor een investering van een miljard euro, Vlaanderen betaalt daar honderd miljoen euro van.

Bij Imec werken 2.200 mensen, maar President & CEO Luc Van den Hove van Imec wees er op dat rechtstreeks en onrechtstreeks meer dan vijfduizend mensen een baan hebben dankzij Imec.