icardHet Leuvense Imec kreeg, samen als Cartamundi en Holst Centre (opgericht door imec en TNO) de award ‘Best Product’ op Printed Electronics Europe in Berlijn. De prijs werd uitgereikt voor de realisatie van een ultradunne plastic RFID-technologie geïntegreerd in Cartamundi’s speelkaarten. De jury erkent met deze prijs het potentieel van de technologie als mogelijk gamechanger in de spellenindustrie, maar ook voor andere gedrukte elektronische toepassingen in het domein van het Internet-of-Things zoals het onzichtbaar integreren van sensorsystemen in behang, verpakkingen van voeding, medicijnen.

Holst Centre en imec’s ultradunne plastic RFID-technologie is goedkoper, flexibeler en robuuster dan traditionele silicium-gebaseerde RFID-chiptechnologie. Dit zijn essentiële eigenschappen om elektronica onzichtbaar in papier te integreren en nieuwe toepassingen te ontwikkelen. Cartamundi kan met deze technologie speelkaarten ontwikkelen die met elkaar en de Cloud kunnen communiceren. Hierdoor kunnen totaal nieuwe spelervaringen ontwikkeld worden voor de traditionele kaartspelen, zoals verzamelkaarten die tot leven komen op je spelconsole of een bordspel dat wordt beïnvloed door de actualiteit via je smartphone.

Op de Printed Electronics Europe conferentie in Berlijn demonstreren Cartamundi, imec en Holst Centre als eerste ter wereld een prototype van de veelbelovende ultradunne flexibele RFID-chip geïntegreerd in een speelkaart. Uiteindelijk wil Cartamundi in iedere speelkaart een RFID-chip met een unieke code inbouwen. Die RFID-chip communiceert draadloos met een RFID-lezer, waardoor de kaarten in het spel een unieke digitale identiteit krijgen.

“Wij zijn opgetogen dat we onze unieke dunne-film elektronica technologie in een product van een partnerbedrijf hebben kunnen demonstreren”, zegt Paul Heremans, directeur bij imec/Holst Centre. “Onze prototype dunne-film RFID-chip is dunner dan papier, zo dun dat hij onzichtbaar ingebouwd kan worden in papierproducten zoals speelkaarten. Deze sleuteltechnologie zal de kaarten en traditionele spellen van onze partner in rechtstreekse verbinding brengen met de Cloud. Maar we kijken ook verder: deze verwezenlijking opent ook mogelijkheden voor nieuwe toepassingen in het domein van het Internet-of-Things, bijvoorbeeld als oplossing voor meer informatie in slimme verpakkingen, veiligheidspapier en misschien zelfs bankbiljetten.”

Ingenieurs van Holst Centre, imec en Cartamundi onderzoeken nu samen hoe ze deze technologie op grote schaal in productie kunnen brengen.