Imec en Huawei ontwikkelen samen geavanceerde optische data link technologie

imec_logo_blauw_512Het onderzoekscentrum voor nano-elektronica imec uit Leuven en ICT wereldleider Huawei kondigen aan dat ze een nieuwe stap zetten in hun strategische samenwerking. Huawei treedt toe tot imec’s onderzoeksprogramma rond optische data link technologie. De samenwerking moet leiden tot hogere datatranfersnelheden, lager energieverbruik en kostenbesparing.
Over het algemeen wordt verwacht dat siliciumgebaseerde fotonica als technologie een revolutie zal teweeg brengen in de optische communicatie. Ze zal het pad effenen voor de realisatie van zeer geïntegreerde, laagvermogen optische transceivers voor datatransmissie en toepassingen in de telecom.
De toetreding tot imec’s onderzoeksprogramma houdt ondermeer in dat ingenieurs van Huawei nauw zullen samenwerken met imec’s R&D team in Leuven. Zo wordt optimale interactie tussen de onderzoekers mogelijk. Dat zal de technologische vooruitgang stimuleren die nodig is om uiteindelijk een dataconnectiviteit tot stand te kunnen brengen die beantwoordt aan de noden van het Europa van morgen.
In 2013 heeft Huawei, met de overname van Caliopa, een spin-off van imec en UGent, siliciumgebaseerde fotonica aan zijn Europese R&D portfolio toegevoegd. Trouw aan zijn engagement om Caliopa’s ontwikkeling en groei te steunen, investeert Huawei nu in human resources en infrastructuur, met als resultaat de opening van een nieuwe Caliopa office in Zwijnaarde.
“Dit is een belangrijke nieuwe stap in onze samenwerking met Huawei. De toetreding tot ons onderzoeksprogramma en de recente overname van onze spin-off Caliopa, die focust op het ontwikkelen van siliciumfotonica gebaseerde optische transceivers voor de telecom, toont aan dat ons siliciumfotonica onderzoek belangrijk is voor het vooruitbrengen van toekomstige generaties hoge datarate ICT oplossingen,” zegt Luc Van den hove, algemeen directeur en CEO van imec. “We verwachten dat dit partnership gedurende de komende jaren een verdere stimulans zal zijn voor ons siliciumfotonica onderzoek.”