Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters (N-VA) stopt 250.000 euro in een proefproject om Vlaamse start-ups te begeleiden in de Verenigde Staten. De steun verloopt via Imec. Het Leuvense innovatiecentrum zal de Flanders New York Accelerator (FNYA) mee begeleiden.

Zes Vlaamse start-ups krijgen tussen januari en april van volgend jaar in New York intensieve coaching en begeleiding bij hun eerste stapjes op de Amerikaanse markt.

De start-ups Ontoforce, Lynxcare (Leuven), Twikit, Yields.io en Hashting krijgen elk 50.000 euro. Arco financiert zijn deelname zelf. Dat geld is geen subsidie, maar een renteloze lening die de bedrijven moeten terugbetalen.

Flanders New York Accelerator komt er omdat Vlaamse start-ups na hun doorbraak in België meteen de overstap naar de Verenigde Staten zouden moeten maken. Nu proberen ze vaak eerst de Europese markt te veroveren, terwijl de kansen in de States veel groter zijn.

Door het verschil in cultuur, de grote markt en een gebrek aan kennis van de Amerikaanse techsector is het voor bedrijven bijzonder complex om alleen de overstap te wagen. Flanders New York Accelerator moet daarbij een gids spelen.