Imcyse kreeg de goedkeuring om een eerste klinische studie te starten rond diabetes type 1. Die richt zich op de actieve en specifieke technologie van immunotherapie. De unieke aanpak van het Leuvense biotechbedrijf maakt het mogelijk om chronische en ernstige auto-immuunziekten te genezen en te voorkomen, inclusief ziekten waarvoor momenteel geen curatieve behandeling bestaat.

De Belgische en Britse regelgevende instanties zetten het licht op groen voor het onderzoek. Dat wordt met Europese subsidie (6 miljoen euro in vijf jaar via het Exalt-programma) uitgevoerd in samenwerking met achttien klinische centra in vijf Europese landen (België, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken). De patiënten kregen hun diagnose maximaal zes maanden voor deelname aan de studie.

Imotopen blokkeren de immuuncellen die insuline afscheidende bètacellen in de pancreas vernietigen. Zij kunnen een nieuw type cellen opwekken en de immuunrespons onderbreken. “De innoverende technologie van Imcyse is bijzonder aangepast aan diabetes type 1”, zegt professor Christian Boitard die het onderzoek leidt. “Met Imotopen kan diabetes in een zeer vroeg stadium behandeld en zelfs voorkomen worden. Dat is een enorme stap voorwaarts voor de patiënten.”

“De klinische beschikbaarheid van dit product is een cruciale stap voor Imcyse. En een erkenning van de kwaliteit van de gegevens die door onze teams worden gegenereerd”, stelt ceo Pierre Vandepapelière. “Imcyse ontwikkelt behandelingen die het pathologische proces stoppen vanaf de eerste tekenen van de auto-immuunziekte en voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt met complicaties.”

Diabetes type 1 kent een sterke toename en komt bij steeds jongere kinderen voor. Meer dan veertig miljoen mensen lijden wereldwijd aan de ziekte. De enige beschikbare behandeling op dit moment is controle van de bloedsuikerspiegel door enkele insulinespuiten per dag.

De resultaten van de studie worden verwacht tegen eind 2018. Het bedrijf bereidt ook een klinische studie voor rond multiple sclerose, die  volgend jaar van start gaat. Imcyse, gevestigd in bioincubator 2 in Heverlee, werd opgericht in 2010 als spin-off van de KU Leuven. De vennootschap heeft al 20 miljoen euro ingezameld bij particuliere en publieke investeerders.