IJs scheppen krijgt voorrang op Rock Werchter

IJSPRIJSPieter Sannen (19) is jobstudent van het jaar 2015 in Vlaams-Brabant. Hij dankt die titel aan zijn vakantiejob bij ’t IJsroosje in Averbode. Hij werd door zijn gelegenheidswerkgever genomineerd op basis van zijn werkijver. Toen een collega eind juni ziek uitviel, wilde Sannen zelfs een dagje Rock Werchter opgeven.

Aan de Abdijlaan in Averbode, in de volksmond beter bekend als de lekdreef, werkte Sannen de voorbije zomer als verkoper in een ijskarretje van ’t IJsroosje. De ijsproducent uit Averbode nomineerde hem omdat ze altijd op hem kunnen rekenen. De jongeman valt ook geregeld in tijdens het schooljaar, om de weekenddienst te verzekeren.

Waar leeftijdsgenoten dromen van snelle sportwagens, vierde Sannen het behalen van zijn rijbewijs op een originele manier. Hij mocht van ’t IJsroosje zelf met de ijskar rijden, van de firma aan de Westelsebaan naar de abdij op het knooppunt van de drie provincies.

De verkiezing van jobstudent van het jaar is een initiatief van Unizo en hr-partner ADMB. Dit was al de achtste verkiezing. De provinciale laureaat kreeg zijn prijs uitgereikt door Unizo-regiovoorzitter Ludo Devos en Ilse Lissens van de lokale Unizo-afdeling.

In moeilijke periodes zoals de zomermaanden zijn jobstudenten van groot belang voor werkgevers. Ze verlichten het werk van de vaste werknemers, zijn flexibel en enthousiast. Voor een ondernemer op vijf kan het de aanzet zijn voor een vaste baan.

Voor de jongeren zelf is een studentenjob vaak een eerste werkervaring. Hun aantal neemt elk jaar toe. De laatste cijfers gaan over 2014 en tonen een stijging met vijf procent.