Het in luchtvaartonderhoud gespecialiseerde Ignition uit Zaventem heeft een protocolakkoord getekend met de Amerikaanse constructeur Lockheed Martin. Dat houdt de ontwikkeling in van partnerschappen op langere termijn voor onderhoud en opleiding. De F-35 van Lockheed Martin is de mogelijke  vervanger van de Belgische F-16’s.

Ignition is een joint venture tussen luchtvaartgroep Sonaca en Sabena Aerospace. Bij de oprichting eind vorig jaar werden samenwerkingen gepland in logistiek, onderhoud van uitrusting en vliegtuigen en de opleiding van piloten en technici.

“De ondertekening van dit protocolakkoord is een stap voorwaarts die toont dat Lockheed Martin ons beschouwt als volwaardige partner”, zegt Bernard Delvaux, gedelegeerd bestuurder van Sonaca en medestichter van Ignition.

“We hopen dat dit de deur opent voor andere en meer concrete engagementen. Die moeten leiden tot samenwerking met Lockheed Martin over het F-35-programma in het kader van de vervanging van de F-16’s.”

Voor die vervanging van de F-16’s is een procedure uitgeschreven. Behalve Lockheed Martin stapte ook een Europees consortium rond Airbus en BAE met de straaljager Eurofighter Typhoon in de aanbestedingsprocedure.