Icometrix krijgt vaste voet aan de grond in de Verenigde Staten

icometrixDe spin-off icometrix heeft van de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) erkenning gekregen voor zijn software die medische beelden analyseert en artsen wereldwijd helpt om hersenaandoeningen in kaart te brengen. De software van het Leuvense technologiebedrijf wordt al uitvoerig gebruikt in de Europese Unie, Canada en Australië en is nu ook beschikbaar op de Amerikaanse markt. De erkenning is een cruciale stap voor de groei van icometrix.

“De goedkeuring door de Food and Drug Administration zorgt ervoor dat we onze activiteiten in Amerika in een hogere versnelling kunnen schakelen. Vanaf het najaar zullen ook de Amerikaanse neurologen en neuroradiologen onze medische software as a service kunnen gebruiken bij het opvolgen van hun MS-patiënten”, zegt Wim Van Hecke, mede-oprichter van icometrix.

“Onze software was al goedgekeurd in Europa, Australië en Canada. Nu kunnen we ook patiënten en artsen in de Verenigde Staten helpen. Dit laat ons toe om onze technologie verder wereldwijd te verspreiden. Wij willen onze bijdrage leveren tot een meer gepersonaliseerde geneeskunde.”

In relatieve stilte ontwikkelde icometrix de voorbije jaren metingen om relevante informatie zoals de evolutie van hersenvolume en letsels in de hersenen uit klinische MRI-scans te verkrijgen. Die metingen zijn erg belangrijk in de opvolging van patiënten met multiple sclerose (MS), dementie en andere hersenaandoeningen.

De metingen helpen de artsen ook om de ziekteprogressie in kaart te brengen en de juiste medicatie voor te schrijven. Geen enkele arts in Gasthuisberg kan wat de software van icometrix vermag. En de combinatie van de technologie en het menselijk vernuft van de geneesheren is een zeer grote stap voorwaarts, vooral in de behandeling van de vreselijk ziekte MS.

Het Leuvense bedrijf zal de technologie presenteren tijdens Ectrims, het internationale MS-congres dat dit jaar plaatsvindt in Londen van 14 tot 17 september. Wim Van Hecke en Dirk Loeckx richtten icometrix op in 2011 als spin-off van de universiteiten en universitaire ziekenhuizen van Antwerpen en Leuven. In vijf jaar groeide het uit tot een topbedrijf met dertig werknemers en kantoren in Leuven en Boston.