Hyundai helpt studenten ondernemers worden

???????????????????????????Drie studenten van UC Leuven-Limburg wonnen de en Hyundai Brilliant Young Entrepreneurs Award met hun originele webcamcovers. Ze krijgen van Hyundai BeLux 15.000 euro en professionele coaching om een succesvolle doorstart te maken met hun Vlajo Small Business Project ‘ICU’ (uitgesproken als ‘I See You’), een verwijzing naar webcamhackers.

Als eindwerk ontwierpen de studenten Leen Schevenels, Hakan Tabu en Greet Janssens een bedekking voor computerwebcams. Hiermee willen ze de strijd aangaan met webcamhackers. Het ontging hen niet dat er steeds meer gevallen van webcamhacking worden gemeld, waarbij vaak jongeren het slachtoffer zijn. Experts adviseren dan ook om webcams af te schermen, wat vaak gebeurt met een stukje plakband of post-it. Maar deze stickers zijn niet de meest computervriendelijke noch elegante opties, zo zijn ze moeilijk te verwijderen en blijft er vaak lijm op je computer achter. Hiervoor vonden de drie studenten een oplossing: ze ontwikkelden een cover die gemakkelijk te verwijderen is en tegelijk mooi oogt.

clip“We zijn de eersten in België die het product op de markt brengen”, zegt Leen Schevenels. “Ook andere bedrijven waren bezig met een cover te ontwerpen, maar dat zijn nog prototypes. Intussen werden er al meer dan zeshonderd webcamcovers verkocht. De voordelen van onze webcamcovers zijn dat je hem op je computer of tablet kan laten zitten als je hem sluit en we verkopen hem in verschillende kleuren. We mikken op een verkoopprijs van ongeveer 3 euro.”

Alle vijf studententeams werden beoordeeld op hun businessplan en bedrijfspitch. De jury prees de ondernemingszin van het winnende team en roemde het potentieel van hun businessconcept.