oudemarktleuvenHet zat er al even aan te komen en nu is hij/zij er. Of toch op komst: een horecacoach voor Leuven. Die moet vooral de cafés van de ondergang redden. En op die manier nog meer leegstand in de binnenstad voorkomen.

Er gaat geen week voorbij of de malaise in de horeca haalt het nieuws. Zo ook in Leuven, waar vooral de cafés getroffen worden. Op de Oude Markt, het symbool van het uitgaansleven, staan 6 van de 32 cafés leeg. De sector kreunt onder de crisis en schreeuwt al langer om steun. Die komt er nu onder de vorm van een horecacoach, aangesteld en gefinancierd door het Leuvense stadsbestuur.

Schepen van Handel Erik Vanderheiden (CD&V) maakt werk van een echt beleidsplan voor de Leuvense horeca. Hij kan zich spiegelen aan Brugge en Gent, die Leuven met succes voorgingen. Leegstand voorkomen is een van de belangrijkste taken van de coach. Ook op andere locaties dan de Oude Markt.

De vzw Oude Markt reikt de hand uit naar de horecacoach. “We hopen dat de coach ook starters in de horeca kan ondersteunen, zodat ze weten waar de valkuilen liggen. Dat kan een vroegtijdige stopzetting of zelfs een faillissement voorkomen”, stelt de vzw.

De zoektocht naar een geschikte kandidaat kan enkele maanden duren. Danny Justens van Horeca Leuven hoopt dat de functie wordt ingevuld door iemand met een sterk horecaprofiel. “Het zou bij voorkeur iemand moeten zijn die de problematiek en de gevoeligheden van de sector door en door kent. Een goede horecacoach kan een nieuwe boost geven aan de sector.”