In restaurant Bistro Tribunal in Leuven heeft zaakvoerder Yf Geyens een defibrillator gebruikt toen een klant een hartaanval kreeg. Hij bereikte daarmee precies wat de aed-toestellen beloven te doen: een mensenleven helpen redden. In het sportcomplex van Kessel-Lo werd zopas een tweede toestel opgehangen, geschonken door Fifty-One Club International Leuven.

De uitbater greep in zijn restaurant voor het eerst naar zijn aed-toestel. Hij hielp zijn klant na een hartaanval overleven tot de hulpdiensten ter plaatse kwamen. Yf Geyens roept op om in elke handelszaak zo’n toestel te plaatsen. “Een aed-toestel zou verplicht moet worden bij elke Leuvense handelaar. Daarvoor moeten er middelen en subsidies komen.”

Een defibrillator is een draagbaar toestel dat een elektrische schok aan het hart toedient bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Een automatische externe defibrillator (aed) kost al snel meer dan 1.400 euro. In België worden elk jaar ongeveer 11.000 mensen getroffen door een plotse hartstilstand. Slechts vijf tot tien procent overleeft de aanval. Door het oordeelkundig gebruik van een aed kunnen de overlevingskansen tot zeventig procent verhogen.

Instructies

“Het belang van de aanwezigheid en toegankelijkheid van aed-toestellen in publieke ruimtes zoals het sportcomplex van Kessel-Lo staat buiten kijf”, zegt Alfons Verbruggen, voorzitter van Fifty-One Club Leuven. “In een noodsituatie mag iedereen het toestel gebruiken. Een opleiding is nuttig maar niet verplicht en medische kennis is niet noodzakelijk.”

De nieuwste generatie aed’s geeft aan de occasionele hulpverlener stap voor stap duidelijke instructies met stem en beeld via een interactief kleurenscherm. Het toestel legt uit hoe te reanimeren, beademen en defibrilleren. Het is onmogelijk om het toestel verkeerd te gebruiken.

“In een sportcomplex zoals dat van Kessel-Lo kan zo’n toestel levensreddend zijn”, zegt de Leuvense schepen van Sport Erik Vanderheiden (CD&V). “Wekelijks komen er honderden mensen sporten. De medewerkers krijgen elk jaar een opleiding om het toestel correct te gebruiken.”