Hoogtechnologische MRI-scanner in regionaal ziekenhuis

mri scannerHet regionaal ziekenhuis Heilig Hart in Leuven heeft vrijdagavond een MRI-scanner officieel in gebruik genomen. Het toestel is uitgerust met hypermoderne technologie.

Het was de Leuvense burgemeester Louis Tobback (sp.a) die de scanner mocht inhuldigen. Het Heilig Hart ziekenhuis kreeg vorig jaar een vergunning voor de aankoop van het toestel. MRI staat voor magnetische resonantiebeeldvorming, kortweg magneetscan. Bij deze onderzoekstechniek wordt gebruikgemaakt van een magneetveld en radiogolven (in plaats van röntgenstraling) die bepaalde signalen opwekken in het lichaam.

De directie koos voor het type Philips Ingenia 1.5 T MRI dat is uitgerust met zogenaamde ambient experience technologie en patiënt inbore solution. “Dit toestel bundelt de nieuwste technologie en is helemaal up-to-date in kwaliteit van beeldvorming”, zegt Anne Vancauwenbergh, diensthoofd medische beeldvorming.

“De patiënt krijgt tijdens het onderzoek beelden te zien en geluiden te horen die hem doen ontspannen, waardoor veel minder onderzoeken moeten worden afgebroken of opnieuw moeten gebeuren. Dat resulteert in tevreden patiënten en kortere wachttijden.”

Het toestel is sinds begin juli volledig operationeel en de eerste resultaten zijn veelbelovend. “Een breed scala van onderzoeken wordt inmiddels uitgevoerd. We krijgen positieve feedback van patiënten over de beleving en de kwaliteit van de beelden. Voor mensen met claustrofobie en kinderen worden in het toestel films getoond.”