De bouwsector opende het jaar 2018 met een recordaantal faillissementen. In de maanden januari en februari werden al 370 falingen uitgesproken. Dat blijkt uit cijfers van het informatiebureau Graydon. In Halle-Vilvoorde steeg het aantal faillissementen in de diverse sectoren zomaar eventjes met 54,2 procent. Voor dit arrondissement in Vlaams-Brabant gaat het om het hoogste aantal falingen ooit bij de start van het jaar.

“Het aantal falingen in de bouw is het hoogste aantal ooit in eender welke sector in deze periode van het jaar”, stelt Graydon. Tegenover vorig jaar gaat het om een toename met twintig procent.

Normaal gezien voert de horeca de rangschikking van faillissementen aan. In die sector werden in de eerste twee maanden van dit jaar 343 bedrijven failliet verklaard. Dat is een daling tegenover 2017. De transportsector, met 83 faillissementen, kende dan weer het op een na hoogste cijfer ooit.

Geografisch

Geografisch blijft het Brusselse Gewest de faillissementscijfers domineren. Daar werden in januari en februari 524 uitspraken gedaan, een stijging met zestig procent tegenover vorig jaar. Brussel vertegenwoordigt nu 27 procent van alle Belgische faillissementen.

Ook in Halle-Vilvoorde waren er opmerkelijk meer faillissementsuitspraken. Een stijging met 54,2 procent tot 79 falingen in het totaal. “Voor Brussel en Halle-Vilvoorde gaat het voor deze periode om het hoogste aantal falingen ooit”, zegt Graydon.

In Vlaanderen zet de daling zich systematisch voort. Over de maanden januari en februari noteerde Graydon 870 uitspraken, of 7,9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar er zijn wel grote verschillen per regio: een stijging in Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen en Limburg en een daling in Oost-Vlaanderen en Antwerpen.