Honderden uitzendkrachten hebben de voorbije maanden een vast contract gekregen bij bedrijven die actief zijn op de luchthaven in Zaventem. Alleen al bij koerierbedrijf DHL Aviation gaat het om 197 werknemers die voordien met een interimcontract werkten.

DHL Aviation kreeg in mei van dit jaar een storm van protest over zich heen door een reportage van het VRT-programma Pano. Daaruit bleek dat uitzendkrachten weken- tot maandenlang met dagcontracten moesten werken, wat eigenlijk alleen in specifieke situaties mag.

“We grepen die reportage aan om deze moderne slavernij uit de wereld te helpen. Sindsdien gooien we het onderwerp in alle bedrijven op de onderhandelingstafel”, zegt Sandra Langenus, secretaris Brussel/Vlaams-Brabant van de socialistische transportarbeidersbond BTB.

Met succes. Volgens de bond werden nadien honderden uitzendkrachten aangeworven bij bedrijven als Swissport, Aviapartner, DHL Global Forwarding en WFS. Bij DHL Aviation in Diegem (Machelen) ligt een ontwerp-cao klaar en werd het aanwervingsbeleid volledig gewijzigd.

“Buiten de luchthaven maakten we afspraken bij GLS en Nedcargo. Ook bij XPO ligt een voorstel op tafel voor meer echte contracten.