Honderd medewerkers van het Leuvense Terumo, producent van medisch materiaal, moesten woensdag hun werkplek verlaten, toen bekend raakte dat in een lokaal op het gelijkvloers een bak was aangekomen, waarin post zat maar ook een onbekend wit poeder. ’s Avonds laat volgde het nieuws dat het om kalk ging. 

Bij het binnenbrengen van de post door Bpost woensdagochtend merkte een onthaalmedewerker tussen de stapel brieven een wit poeder op. Meteen werden de hulpdiensten verwittigd en de lobby geblokkeerd.  “Niemand mocht binnen of buiten”, aldus communications manager Geert Lambrechts van Terumo.

Controle op explosieven

Er raakte niemand gewond maar om zeker te zijn dat het niet om explosieven of andere gevaarlijke stoffen ging, werd de ontmijningsdienst van het leger (DOVO), de Civiele Bescherming en de brandweer opgetrommeld. “DOVO nam een scan  van de plastic bak, en er bleken geen explosieven aanwezig te zijn”, aldus persmagistrate Sarah Callewaert van het Leuvense parket. De civiele bescherming nam vervolgens een staal van het onbekende poeder en bracht dit naar het lab in Peutie.  ’s Avonds laat meldde de politie dat het om kalk ging.

Minimale impact 

Behalve de postauto werd een tweede bedrijf, waar post zou bezorgd zijn dat in aanraking is geweest met het poeder, extra gecontroleerd. Binnen het uur na de evacuatie werd het alarm alweer afgeblazen en konden de medewerkers opnieuw aan de slag. “Daardoor was de impact op het werk minimaal”, aldus nog Lambrechts. Bij Terumo Europe werken ongeveer 1.300 personen, waarvan ongeveer 700 in België. Naast de vestiging aan de Interleuvenlaan in Haasrode is de onderneming ook actief in Genk, waar het Europees distributiecentrum is gevestigd.