Op Campus Proximus in Heverlee (Leuven) verzamelden zo’n 150 teams voor de negende editie van de Vlaamse Programmeerwedstrijd. Studenten hoger onderwijs, leerlingen uit het secundair, ict-medewerkers uit Vlaamse bedrijven en onderzoekers namen het tegen elkaar op. Hogeschool UC Leuven-Limburg (UCLL) nam dit jaar de honneurs waar.

De meer dan 450 deelnemers verzamelden in de cafetaria van Campus Proximus (foto UCLL/Chris Berthels) om in kleine teams om het snelst oplossingen te vinden voor programmeerproblemen. Zowel leken als experts stortten zich op ingewikkelde vraagstukken op een laptop. Een scorebord toonde live de rangschikking van de deelnemers. De winnaars gingen naar huis met een smartphone of een minidrone.

Voor het eerst konden ook scholieren van het vijfde en zesde leerjaar deelnemen. Leentje Verfaillie, opleidingshoofd Toegepaste Informatica van UCLL, legt uit waarom de doelgroep werd uitgebreid naar het basisonderwijs. “We vonden het belangrijk om ook jonge kinderen mee te laten proeven van de fun van het programmeren. Dit kadert perfect in het toenemende belang van STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics). Hoe vroeger kinderen de smaak van technologie en wetenschap te pakken krijgen hoe beter.”

De UCLL-studenten kaapten zelf de eerste prijs weg in de categorie van hogeschoolstudenten. De winnaars in de verschillende categorieën: leerlingen lagere school: Tuur Willems, Jules Verstrepen (PFU); leerlingen secundair onderwijs: Jari Van Melckebeke, Bruno Ploumhans, Ruben Van Dijck (Sint-Aloysiuscollege Ninove; college St-Michel Etterbeek; Heilig Hart Maria Berlaar); studenten professionele bachelor: Merlijn Vanherck, Wouter Engelen, Thibault Stroobants (UCLL); studenten academische bachelor: Lucas Reintjens, Frederik De Smedt, Bram Nuttin (KU Leuven); masterstudenten, doctorandi en professionals: Sam Segers, Jorik Jooken, Elias Moons (Capgemini & KU Leuven).