HuldenbergboerenPhytofar, de Belgische Vereniging van de Industrie van Gewasbeschermingsmiddelen, heeft donderdag drie prijzen uitgereikt aan projecten die bijdragen aan het onderzoek en de ontwikkeling van duurzame landbouw. Een van de laureaten is Hof ten Bosch in Huldenberg.

Landbouwers Josse en Jan Peeters zijn de bedrijfsleiders van de eerste Belgische Bayer ForwardFarm. De twee landbouwers ontvingen 7.500 euro voor hun samenwerking met Bayer CropScience, de agrarische divisie van het Duitse chemieconcern Bayer.

“Duurzaamheid is een modewoord geworden. Toch durfden negentien teams het aan om een bewijs te leveren dat er een degelijke invulling bestaat voor dit begrip binnen de landbouw. De jury van het Phytofar Instituut selecteerde drie winnaars. De projecten haalden het op basis van kwaliteit, originaliteit en bijdrage aan een duurzame landbouw”, zegt Phytofar.

De professionele prijs was voor het project ForwardFarm, een kennisplatform voor duurzame landbouwpraktijken. Josse en Jan Peeters van het landbouwbedrijf Hof ten Bosch gingen een samenwerking aan met Bayer CropScience uit Diegem om via bezoeken op de boerderij aan iedereen te tonen dat een economisch rendabel bedrijf en zorg voor de natuur wel degelijk kunnen samengaan.

“Op hun 140 hectare telen ze met succes aardappelen en fruit. Daarnaast hebben ze hagen, brede gras – en bloemenstroken, nestplaatsen voor vogels en bijenhotels. De bedrijfsleiders hebben aandacht voor holle wegen en verwerken het restwater op het eigen bedrijf. Een winstgevend bedrijf dat blaakt van de biodiversiteit: Hof ten Bosch bewijst dat het kan”, stelt de jury.