HoekAf_covervoorstel_DEF_frontDinsdag 19 januari presenteerde Eric Kenis, die al zijn hele carrière sterk betrokken is bij de promotie van ondernemerschap en momenteel onder meer actief is als Project Manager bij de Antwerp Management School, het boek “Hoek af”, met verhalen van 21 buitengewone ondernemers en starters.

Een boek schrijven stond al lang op mijn verlanglijstje”, zegt Kenis. “Het is het perfecte vehikel om een stem te geven aan buitengewone ondernemers in alle betekenissen van het woord, met niet alleen aandacht voor hun successen, maar ook voor het bloed, zweet en tranen dat hun passie hen soms heeft gekost.  Voorts wil het boek een aantal  vaststellingen en inzichten delen, die soms kritisch zijn en de euforie rond startups temperen, want risicovol ondernemerschap is niet voor iedereen weggelegd. Een “beetje anders zijn” is wel een noodzaak. Er moet kortom een hoek af zijn om de roller coaster van het ondernemerschap in te stappen, of om risicovol gedrag op te zoeken.”

Het boek heeft ook boodschappen voor verschillende doelgroepen. Het roept investeerders op om niet aan de zijlijn te blijven staan, maar om ondernemers daadwerkelijk met financiële middelen te ondersteunen en niet te zeggen dat ze te vroeg of te laat zijn. Daarnaast geeft het de boodschap aan de overheid dat ze, als ze daadwerkelijk een startupbeleid wil voeren, ook vertrouwen moet hebben in de producten en diensten van startups. “Voorts wil ik de gevestigde bedrijven oproepen om meer met startups samen te werken en zo de disruptie te omarmen en roep ik de ondernemers zelf op om opportunistischer te zijn en om hun ambities te durven uitspreken”, zegt Eric Kenis nog.  (Geert Degrande)