Ryanair gaat voor het eerst met de vakbonden praten. De luchtvaartmaatschappij heeft ingestemd met een vergadering met de christelijke bediendenvakbond. De historische ontmoeting vindt plaats in een hotel bij de luchthaven van Zaventem.

Ryanair staat bekend om zijn afkeer van vakbonden. De ontmoeting met de christelijke vakbonden LBC en CNE en met de pilotenvakorganisatie BeCA (Belgian Cockpit Association) staat gepland voor vrijdag 19 januari. Ook vertegenwoordigers van de luchthaven van Zaventem zullen aan de ontmoeting deelnemen.

“Dit is een primeur. Tot dusver waren er alleen contacten via advocaten”, zegt Yves Lambot van de bediendenbond CNE. De christelijke bond is sinds 2011 in een juridische strijd met Ryanair gewikkeld. Voor het hof van beroep in Bergen wordt gedebatteerd over de arbeidsvoorwaarden van het personeel.

De vakbond neemt het op voor zes personeelsleden van de luchtvaartmaatschappij. Zij willen dat de Belgische arbeidswetten gelden en niet die van Ierland. Daar heeft de lagekostenmaatschappij haar hoofdzetel.