Hightech Leuvens onderzoekscentrum voor digitale economie

imeccleanroomDe in februari aangekondigde fusie tussen het Leuvense micro-electronicacentrum Imec in Leuven en de Vlaamse onderzoeksinstelling iMinds is afgerond. De notariële akte van de fusie werd ondertekend, zo heeft Imec bekendgemaakt. Hierdoor ontstaat een uniek hightech onderzoekscentrum voor de digitale economie.

De instelling iMinds heeft knowhow opgebouwd rond onderzoeksthema’s zoals het internet of things en digitale privacy en beveiliging. Een ander werkterrein was datascience, het omzetten van ruwe data in kennis. Imec verricht in Leuven onderzoek dat tot de wereldtop behoort in het domein van de nano-elektronica.

Door de fusie houdt iMinds op te bestaan. De activiteiten krijgen een doorstart binnen Imec. Door de verbreding van het onderzoeks- en samenwerkingsaanbod ontstaat naar eigen zeggen “een uniek onderzoekscentrum dat tot de absolute wereldtop behoort op het vlak van nano-elektronica en uitblinkt door zijn kennis in software en ict”.

Het vernieuwde Imec beschikt over onder meer 12.000 vierkante meter aan cleanrooms, toestellen voor onderzoek naar microchiptechnologie en bio-, netwerk- en beeldvormingslaboratoria. Verder is er een uitgebreid netwerk van lokale en internationale industriële en universitaire partners met wie intensief samengewerkt wordt.

De ondertekening gebeurde in aanwezigheid van Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) en Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport Philippe Muyters (N-VA).