De Hi Belgium Pass breidt zich uit naar dertien Belgische steden. Het toeristisch initiatief vanuit Zaventem, met Brussels Airlines als voortrekker, blijkt een succes te zijn. In Vlaams-Brabant plukt Leuven de vruchten met nieuwe nationaliteiten. Daarbij zijn veel Russen, Spanjaarden en Oostenrijkers.

De Hi Belgium Pass werd in april van dit jaar gelanceerd om de toeristische instroom in ons land weer op gang te krijgen na de aanslagen van 22 maart 2016. Voor 149 euro kunnen buitenlandse toeristen uit achttien Europese landen en Rusland met het vliegtuig naar België reizen. Dat kan vanop vijftig luchthavens van donderdag tot dinsdag.

Hier kunnen de toeristen onbeperkt met de trein rijden en attracties bezoeken in twee steden naar keuze. Tot dusver bood de toeristenpas de keuze uit Leuven, Antwerpen, Brussel, Brugge, Gent, Luik en Mechelen. Daar worden nu Ieper en de Waalse steden Bergen, Charleroi, Doornik, Eupen en Ottignies-Louvain-la-Neuve aan toegevoegd.

Balans

De toeristenpas is een initiatief van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en luchthavenuitbater Brussels Airport in Zaventem, met steun van de NMBS en diverse toeristische diensten. Na vijf maanden maakten zij een positieve balans op.

De Hi Belgium Pass werd al gebruikt door enkele duizenden toeristen, onder wie opvallend veel Russen, Spanjaarden en Oostenrijkers. Zij reisden meestal met twee en bleven gemiddeld 3,6 dagen in België.

De toeristenpas is ook in 2018 geldig. Brussels Airlines verwacht die de volgende maanden verder uit te breiden.