NestBorn is de naam van een innovatieve machine die 45.000 eieren per uur legt. De robot voor de braadkippensector werd ontwikkeld door HFHC uit Tienen.

Kuikenbroeierij Belgabroed heeft de nieuwe robot voorgesteld op de Agridagen. Die robot is in staat om 45.000 broedeieren per uur op de grond van een kippenstal te leggen zodat de kuikens ter plaatse worden geboren. De innovatie heeft volgens het bedrijf wereldpotentieel.

Belgabroed, dat een consortium vormt met Vervaeke-Belavi en Van Hulst, werkte mee aan de totstandkoming van de machine en is de eerste licentienemer. Het patent is eigendom van HFHC.

“Na achttien dagen worden de broedeieren naar de stal gebracht en op een bed van zaagsel gelegd zodat de kuikens ter plaatse worden geboren”, zegt Carl Destrooper van Belgabroed. “Deze manier verhoogt het dierenwelzijn, zorgt voor een stressvrije opstart van de kuikens en een snelle toegang tot voer, waardoor ze een betere darmgezondheid en immuniteit hebben.”

Een monitoringplatform laat toe dat de pluimveehouder en de broeierij kunnen samenwerken om de juiste klimaatomstandigheden in de stal te bekomen, waardoor zoveel mogelijk kuikens worden geboren.

Belgabroed heeft één machine in gebruik. Twee bijkomende worden in maart geleverd.