Herstructurering bij Honda in Asse teruggeschroefd

hondazellikDe herstructurering bij Honda Motor Europe in Zellik (Asse) wordt  teruggeschroefd. Lichtjes dan toch. De directie van het Belgische filiaal van de Japanse auto- en motorbouwer kondigde medio maart aan 27 van de 35 banen te willen schrappen. Het aantal ontslagen zou nu lager uitvallen. De fieldfuncties zouden al zeker in Zellik blijven. Het gaat om personeelsleden die in direct contact staan met de dealers.

Op de hoofdzetel van Honda België in Zellik werd drie maanden geleden een bloedbad aangekondigd. Door een herstructurering zouden slechts 8 van de 35 banen behouden blijven en dan nog maar tijdelijk. Op het einde van dit jaar wil Honda de deuren sluiten in Vlaams-Brabant. De auto- en motorbouwer kiest resoluut voor vijf andere landen. Geen lageloonlanden dit keer maar Europese. De fabrikant wil enkele activiteiten concentreren in Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië en Spanje.

Sinds de bekendmaking van het slechte nieuws werd stevig onderhandeld. De syndicale delegatie legde zich niet zomaar neer bij het lot van de 35 werknemers. Zij ondersteunen de autodealers op het vlak van marketing, logistiek, boekhouding en naverkoop.

De functies van back office verdwijnen onherroepelijk. Deze jobs verhuizen in oktober van dit jaar naar Frankrijk. De gevolgen voor de klanten en verdelers in eigen regio zijn nog onduidelijk. De directie maakt zich sterk dat er voor hen weinig zal veranderen.