Herstructurering bij Abbott Vascular kost vijftien banen

abbottvascularEen herstructurering bij het farmaceutische bedrijf Abbott Vascular in Diegem kost vijftien banen. De werknemers hebben een voorstel van de directie voor een sociaal plan aanvaard. Het bedrijf is gespecialiseerd in medicatie voor hart- en vaatziekten. De directie wil een deel van het onderzoek afstoten.

Abbott Vascular maakt deel uit van het Amerikaanse farmaceutische concern Abbott. Het bedrijf in Diegem is marktleider in geneesmiddelen voor de behandeling van hart- en vaatziekten.

Tijdens een ondernemingsraad maakte de directie vorige maand bekend dat het in de vestiging in Vlaams-Brabant 21 van de 78 functies wilde schrappen. De herstructurering is een gevolg van de beslissing van Abbott Vascular om enkele onderzoeksactiviteiten over te dragen aan Novella Clinical. Die onderneming is gespecialiseerd in medisch onderzoek.

De vakbonden probeerden sinds die mededeling de schade te beperken en slaagden daar enigszins in. Het aantal ontslagen wordt teruggeschroefd tot vijftien. Het personeel heeft het aangepaste voorstel van de directie over een sociaal plan bij de herstructurering goedgekeurd. Dat gebeurde met een zeer nipte meerderheid tijdens een personeelsvergadering.

Het nieuwe voorstel bevat verbeterde vertrekpremies en outplacement voor wie ontslagen wordt. Voor een brugpensioenregeling komt niemand in aanmerking.

Abbott Vascular is al het derde bedrijf in Diegem waar de voorbije dagen week ontslagen werden aangekondigd. Bij 3M en Biogen is nog niet bekend om hoeveel werknemers het precies gaat. Bij 3M staan banen op de helling door een reorganisatie van het concern vanuit de Verenigde Staten. Het biotechconcern Biogen plant een herstructurering om meer geld te kunnen inzetten voor de marketing en verkoop van een nieuw geneesmiddel tegen multiple sclerose.