Nauwelijks een maand is de langverwachte speeltuin “Heldenland’, een samenwerking van jongerenzender Ketnet en de stad Tienen, geopend of de eerste klachten zijn een feit. Sommige bezoekers zouden klachten hebben over de veiligheid en het comfort van de speeltoestellen.

“Zopas werd er zelfs een speeltoestel afgesloten”, luidt het. “We willen hier zeker geen afbraak doen aan het concept van Heldenland, want we vinden dit ook een mooi project, maar enkele dingen kunnen toch beter. Zo steken er in de zitjes van de banden bouten uit, die voor blauwe billen bij de kindjes zorgen. De randen van de speelbuizen zouden ook beter van rubber voorzien worden, zodat het wat minder pijn doet wanneer een kind zich hieraan zou stoten.”

Blauwe billen 

Bij de opening op 20 mei jongstleden was er al ophef toen een dertienjarig meisje naar de spoeddienst moest na een ongeval aan een klimtoestel. Het kind hield een gekneusde voet over aan het incident. Een gelijkaardig incident een tijd later zorgde ervoor dat de stad besliste om het toestel af te sluiten voor gebruik. “De steile klimbuis wordt blijkbaar af en toe gebruikt als glijbaan en dat is eigenlijk niet de bedoeling”, reageert burgemeester Katrien Partyka (CD&V). “Daarom wordt het tuig heel even afgesloten. Binnenkort worden er in de buis klimtouwen geplaatst, zodat er alleen in geklommen kan worden.”

Gekeurd

Partyka benadrukt wel dat de speeltuin volledig gekeurd is en voldoet aan alle veiligheidsnormen. “De situatie op vlak van veiligheid wordt grondig opgevolgd door zowel de jeugddienst als de politie, die discreet een oogje in het zeil houdt, in burger en in uniform. “Heldenland” is echt een succesformule. Ontzettend veel gezinnen van Tienen en ver daarbuiten komen genieten van deze  speeltuin, maar ook van de leuke bar en vooral de zomerse sfeer. Ook de Tiense verenigingen die de bar uitbaten, zijn enthousiast. Het Steentjesplein heeft hierdoor een serieuze positieve facelift gekregen”, luidt het nog.

FOTO: copyright stad Tienen.