De komende jaren gaat het Regionaal Ziekenhuis Heilig Hart Tienen alle medische, verpleegkundige en administratieve gegevens van zijn patiënten beheren in een nieuw elektronisch patiëntendossier. Het ziekenhuis koos voor het softwarepakket KWS van de firma nexuzhealth, dat onder meer ook in UZ Leuven, AZ Diest en Heilig Hart Leuven wordt gebruikt. “Dit is een toekomstgerichte stap”, aldus Hans Struyven, directeur van RZ Heilig Hart Tienen. 

Op 1 september dit jaar start officieel de geleidelijke integratie van het nieuwe softwarepakket, dat specialisten van het ziekenhuisnetwerk Oost-Vlaams-Brabant de kans biedt makkelijk informatie over hun patiënten te delen. “In de toekomst moeten we meer gaan communiceren met onze collega’s”, zegt Hans Struyven, directeur van RZ Heilig Hart Tienen. “Stel: op weg naar zee raak je betrokken in een verkeersongeval. Op de spoed in Brugge openen ze met één klik je dossier, ze hebben meteen alle medische info over jou en er gaat geen kostbare tijd verloren. Dat is het grote voordeel van een gedeeld elektronisch patiëntendossier. Maar er is meer: in het nieuwe softwarepakket komt ook een portaal waarin de patiënt een beveiligde toegang krijgt tot informatie uit zijn dossier: denk maar aan afspraken, verslagen, ontslagbrieven, onderzoeksresultaten, vragenlijsten, beelden. Het bezoek aan een ziekenhuis kan dus op de meest optimale manier verlopen en dubbele onderzoeken kunnen bijvoorbeeld worden vermeden.”

Toekomstgerichte stap

RZ Heilig Hart Tienen heeft bijna 20 jaar lang op eigen houtje en als een van de eerste in het ziekenhuislandschap een elektronisch patiëntendossier volledig op maat ontwikkeld. “We zijn fier op wat we in het verleden hebben gerealiseerd. Maar met het oog op alle voordelen van een geïntegreerd gedeeld dossier hebben we beslist het bestaande systeem te vervangen. Het is een toekomstgerichte stap. Digitale communicatie via een gedeeld patiëntendossier wordt de norm in de zorg”, luidt het nog.

nexuzhealth

De keuze viel na een openbare aanbesteding op het softwarepakket KWS dat in UZ Leuven werd ontwikkeld. Het KWS wordt al sinds 2011 in verschillende Vlaamse ziekenhuizen gebruikt. Sinds 2016 staat de firma nexuzhealth in voor de verdere ontwikkeling en implementatie van het KWS in andere ziekenhuizen. Dit zijn er ondertussen 27, de helft van de Vlaamse ziekenhuizen. En straks met RZ Heilig Hart Tienen erbij ook in alle vier ziekenhuizen van het netwerk Oost-Vlaams-Brabant. nexuzhealth is voor 49 procent in handen van UZ Leuven, softwarebedrijf Cegeka bezit 51 procent van de aandelen.

Operationele kost

Met de hele operatie is een investering van 1,2 miljoen euro gemoeid. De operationele kost bedraagt het eerste twee jaar 12,5 procent van de investeringskost. Daarna wordt dat percentage opgetrokken tot 25 procent. De integratie neemt vier jaar in beslag. Op termijn zal de interne IT-afdeling van RZ Heilig Hart Tienen worden afgebouwd.