De kmo’s in Vlaams-Brabant lieten in het tweede kwartaal van dit jaar een heel lichte stijging van de tewerkstelling optekenen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse kmo-jobindex van hr-dienstverlener SD Worx.

De kmo-jobindex van SD Worx onderzoekt sinds 2006 de evolutie van de structurele tewerkstelling binnen de Belgische kmo’s. Vlaams-Brabant steeg in het tweede kwartaal van 2017 met 0,5 procent. Alleen Limburg en West-Vlaanderen, uitgesproken kmo-provincies, scoorden beter.

Als we de cijfers van de laatste twaalf maanden bekijken, bedraagt de stijging in Vlaams-Brabant 1 procent. Daarmee zit de provincie dan weer een stuk onder de nationale (1,8 procent) en Vlaamse (2,1) cijfers. Algemeen vertraagde de groei tegenover het voorbije kwartaal. Het even opflakkerende optimisme blijkt dus op zijn minst voorbarig.

Opvallend is de stijging van het aantal oudere werknemers in kmo’s. De groep van 55-59 jaar steeg  met 5,6 procent. Die van de zestigplussers met bijna zes procent (+5,95). In 2012 was nog 10,1 procent van de kmo-medewerkers ouder dan 55. Nu is dat 12,4 procent.

“Het langer werken lijkt langzaam maar zeker ingeburgerd te geraken, ook binnen de kmo’s”, zegt strategisch adviseur kmo’s Johan Van Duyse.