Haystack zoekt smaaktesters

haystackHaystack, een marktonderzoeksbureau uit Leuven, voert in opdracht van grote warenhuisketens een grootschalig onderzoek uit naar de kwaliteit van voedingswaren. Voor dat onderzoek stelt haystack een nieuw consumentenpanel samen van vijfhonderd smaaktesters, die op zoek moeten gaan naar de verschillen in smaak en kwaliteit van voedingswaren. Kandidaten moeten tussen 18 en 65 jaar zijn en eerst een online vragenlijst invullen om geselecteerd te worden.

De smaaktesters worden ingeschakeld om de producten van huismerken te vergelijken. Ze gaan op zoek naar de verschillen in smaak, geur en textuur. “Producenten van de huisvarianten van voedingsproducten zijn voortdurend op zoek naar vernieuwing en een betere kwaliteit”, zegt Ludovic Depoortere, CEO van haystack. “Smaak- en geurtesten zijn een essentieel onderdeel van deze vernieuwingsoperatie en geven inzicht in wat consumenten verwachten.”

Naast het consumentenpanel, is haystack ook op zoek naar zogenaamde ‘supertasters’. Dat zijn mensen met een extra gevoeligheid voor smaken en aroma’s, die hun waarnemingen bovendien goed kunnen beschrijven. Deze supertasters doen diepgaander smaakonderzoek voor bedrijven als AB Inbev, Barry Callebaut en Alpro. Ze worden ook ingeschakeld voor geurtesten van luchtverfrissers en wasproducten, zoals die van Procter & Gamble. Haystack heeft momenteel 36 supertasters, verspreid over twee verschillende sites. Een op de acht Belgen kan zichzelf een supertaster noemen.

“Vrouwen maken wel meer kans om supertaster te worden, want zij hebben meer smaakpapillen dan mannen, waardoor hun smaakgevoeligheid groter is”, zegt Depoortere. Deze supertasters worden na een intense smaak-en geuropleiding ingezet voor analytisch onderzoek. Hierdoor kunnen ze zonder enig probleem de verschillende ingrediënten herkennen in bijvoorbeeld chocolade, bier of koffie.

Haystack voert wekelijks smaaktesten uit in hun kantoren in Heverlee. Smaaktesters die voor een onderzoek worden uitgenodigd, nemen vrijwillig deel en krijgen in ruil een aankoopcheque.

Wie uitverkoren is om als supertaster te fungeren, heeft er een mooie halftijdse job bij. Supertasters worden zo’n drie keer in de week voor enkele uren ingeschakeld. Zij worden per uur betaald, via de tussenkomst van een interimkantoor.

Meer informatie vindt u hier. http://www.smaaktest.be/rogil/faces/welcome.jsp