Het rommelt bij Aviapartner op de luchthaven in Zaventem. De sociale onrust groeit door problemen bij de bagageafhandelaar op het vlak van werkdruk, slecht materiaal en personeelsstatuten. “Wij eisen voldoende aanwervingen en beter materiaal”, stellen de vakbonden. Op dinsdag 6 juni wordt een personeelsvergadering georganiseerd.

De christelijke vakbond ACV-Transcom organiseerde donderdag een eerste personeelsvergadering. “In Zaventem ligt door een tekort aan personeel de werkdruk momenteel enorm hoog. Omdat het hoogseizoen eraan komt, stijgen de tonnages. De directie is te laat met bijkomende aanwervingen”, zegt Bjorn Vanden Eynde.

De drie vakbonden deelden vrijdag onder het personeel een pamflet uit en gingen aan tafel zitten met de directie. Die gesprekken leverden geen resultaat op. Als de directie niet over de brug komt, worden acties niet uitgesloten.

“Op Brussels Airport werd twee maanden geleden een nieuwe werkorganisatie gelanceerd, waarbij niet ploegen maar individuen worden aangestuurd. Sommige werknemers moeten daardoor twee vluchten tegelijk afhandelen, of negen vluchten in acht uur tijd.”

Daarnaast zijn er problemen met het materiaal. “In een maand tijd gebeurde op Brussels Airport twee keer een ongeval met gewonden met dezelfde bus omdat de remmen niet werkten. Onlangs is een stuk van een hoogtelader afgebroken waardoor containers naar beneden vielen.”

De planning van de directie wordt als onrealistisch bestempeld. “Maaltijdpauze is geen regel maar uitzondering. Absenteïsme wordt niet in de planning opgenomen, maar door de hoge werkdruk loopt dat op tot boven de tien procent.” Volgens de bonden wil de directie de personeelsplanning met tien procent verminderen en overweegt ze om met een onderaannemer in zee te gaan.